marți, 29 martie 2016

Instruirea asistata de calculator - Avantaje




    Faţă de alte metode de predare, IAC este avantajoasă din mai multe puncte de vedere şi constituie un mijloc eficient de familiarizare a utilizatorului de orice vârsta cu un instrument necesar în activitatea profesională, socială, culturală din timpurile moderne. Iată câteva avantaje:

1) Uşurinţa în folosire şi obişnuinţa.

 Pentru a putea învăţa şi pentru a folosi aplicaţiile didactice pe calculator, elevul trebuie doar să ştie câteva lucruri de bază precum folosirea mouse-ului şi a tastaturii sau navigarea prin link-uri, unele programe necesitând în plus cunoaşterea unei limbi străine precum limba engleza.

2) Permite organizarea şi sistematizarea rapidă a ideilor şi dezvoltă intuiţia.

 Bineînţeles, acest lucru depinde de conţinutul disciplinar şi de cât de bun este programul folosit. Învăţarea unui limbaj de programare este de tip relaţională (noţiuni care depind de altele şi aşa mai departe), deci în acest caz documentaţia folosită permite fixarea regulilor de sintaxă şi a celor specifice limbajului într-un timp mai scurt. Acest lucru se întâmplă şi în cazul învăţării prin metode de comunicare orală, însa avantajul îl constituie descoperirea soluţiei de către elev, într-un timp mai scurt.

3) Menţin atenţia prin interactivitatea şi atractivitatea conţinutului multimedia şi oferă un mod vizual de reprezentare a problemelor şi a soluţiilor acestora.

 În cadrul disciplinei informatică, folosirea unei reprezentări vizuale a unui algoritm (ex.: problema comis-voiajorului) este des folosită.

        Putem fi siguri că tehnologia nu va da înapoi şi nici metodele de predare, şi, deşi nu ştim exact ce va fi în viitor, cererea de programe de tip eLearning şi de soft educaţional va creşte.


Sursa: http://www.elearning.ro/cat-de-necesar-este-computerul-in-scoala-de-astazi


http://ziarullumina.ro/img/resize/ziarullumina.ro/images/2014-02/copil-calculator_w1000_h667_q100.gif




marți, 15 martie 2016

Documentarea în mediul on-line




       Dacă în urmă cu 10 ani un calculator era utilizat de mai multe persoane pentru a accesa internetul, în prezent asistăm la fenomenul invers: o persoană utilizează mai multe dispozitive pentru a accesa internetul.

       În 2005, 42% dintre utilizatorii de internet din mediul urban accesau internetul de acasă, în timp ce 26% — de la un internet cafe. În prezent, 89% utilizează internetul de acasă și doar 8% de la internet cafe. Evoluția aceasta poate fi explicată și prin dublarea numărului posesorilor de calculator în ultimii 10 ani, acesta ajungând la 70% în mediul urban în 2015, dar și prin evoluția spectaculoasă a posesiei de laptopuri, de la 1% din populație în 2005 la aproximativ 35% în prezent în mediul urban.
      Potrivit studiului BRAT, în prezent, 40% dintre posesorii de telefon mobil din mediul urban dețin un smartphone, numărul acestora fiind de patru ori mai mare prin comparație cu 2011. Și în cazul altor dispozitive care permit accesul facil la internet creșterea este similară: în 2011 doar 2% din populația orașelor deținea o tabletă, în prezent numărul acestora depășește 14%, în timp ce achiziționarea Smart Tv-urilor atinge deja 12% din populația urbană.
       În București, aproximativ 33% folosesc cel puțin 3 tipuri diferite de dispozitive pentru accesarea internetului. În mediul rural, 21% dintre utilizatorii de Internet folosesc minimum 3 dispozitive diferite de acces, media fiind de 1,7 tipuri de device-uri folosite de către un singur utilizator, comparabilă cu media din mediul urban, care este 1,8 per persoană. Doar Bucureștiul și orașele foarte mari depășesc ruralul din acest punct de vedere.
       În continuare, achiziționarea și utilizarea dispozitivelor moderne care au ca scop utilizarea internetului, sunt și vor fi subiecte deosebit de importante pentru tânăra generație care este pasionată de tehnologia modernă.


Sursa:
http://www.agerpres.ro/sci-tech/2015/12/15/brat-mediul-online-din-romania-anul-acesta-80-de-milioane-de-clienti-unici-si-7-milioane-de-vizitatori-lunar-10-48-45


http://www.observatorulph.ro/images/stories/2015/11-noiembrie/20/sri-online.jpg

miercuri, 2 martie 2016

Despre mine





Bună
Numele meu este Vlad Ioana. 


          Eu :

  •  sunt studenta in anul II la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti.
  •  sunt o persoana calma, echilibrata, serioasa si punctuala.
  •  sunt zodia gemeni.
  •  sunt pasionata de dans, pictura, citit, muzica si calatorii. 
  •  sunt o persoana careia ii place sa realizeze activitati cu copiii si sa interactioneze cu ei ori de cate ori are ocazia.
      

   In ceea ce priveste laboratorul de IAC asteptarile mele sunt:
  • sa imi imbunatatesc cunostintele referitoare la utilizarea tehnologiei moderne;
  • sa invat lucruri utile;
  • sa pot aplica informatiile asimilate in cadrul laboratorului;
  • sa pot utiliza ceea ce invat in cadrul laboratorului in viitoarea mea activitate didactica;
  • sa existe activitati care sa ne stimuleze creativitatea.
Slogan: 
" Singurul mod de a realiza lucruri minunate e sa iubesti ceea ce faci." (Steve Jobs)