Faţă de alte metode de predare, IAC este avantajoasă din mai multe puncte de vedere şi constituie un mijloc eficient de familiarizare a utilizatorului de orice vârsta cu un instrument necesar în activitatea profesională, socială, culturală din timpurile moderne. Iată câteva avantaje:
1) Uşurinţa în folosire şi obişnuinţa.
Pentru a putea învăţa şi pentru a folosi aplicaţiile didactice pe calculator, elevul trebuie doar să ştie câteva lucruri de bază precum folosirea mouse-ului şi a tastaturii sau navigarea prin link-uri, unele programe necesitând în plus cunoaşterea unei limbi străine precum limba engleza.
2) Permite organizarea şi sistematizarea rapidă a ideilor şi dezvoltă intuiţia.
Bineînţeles, acest lucru depinde de conţinutul disciplinar şi de cât de bun este programul folosit. Învăţarea unui limbaj de programare este de tip relaţională (noţiuni care depind de altele şi aşa mai departe), deci în acest caz documentaţia folosită permite fixarea regulilor de sintaxă şi a celor specifice limbajului într-un timp mai scurt. Acest lucru se întâmplă şi în cazul învăţării prin metode de comunicare orală, însa avantajul îl constituie descoperirea soluţiei de către elev, într-un timp mai scurt.
3) Menţin atenţia prin interactivitatea şi atractivitatea conţinutului multimedia şi oferă un mod vizual de reprezentare a problemelor şi a soluţiilor acestora.
În cadrul disciplinei informatică, folosirea unei reprezentări vizuale a unui algoritm (ex.: problema comis-voiajorului) este des folosită.
Putem fi siguri că tehnologia nu va da înapoi şi nici metodele de predare, şi, deşi nu ştim exact ce va fi în viitor, cererea de programe de tip eLearning şi de soft educaţional va creşte.
Sursa: http://www.elearning.ro/cat-de-necesar-este-computerul-in-scoala-de-astazi
http://ziarullumina.ro/img/resize/ziarullumina.ro/images/2014-02/copil-calculator_w1000_h667_q100.gif