vineri, 6 mai 2016

Gadgeturile, amici sau duşmani?

caricatura-azi-la-scoala.jpg (595×582)


           Copiii din ziua de azi par a fi dependenţi de tehnologie şi de micile ei dispozitive. Nu s-ar despărţi nici la ore de smartphone, tabletă sau laptop. Unde este însă echilibrul între prea mult şi prea puţin timp petrecut pe calculator?

        Nu ne-am imagina lumea de astăzi fără tehnologie şi acces la internet, care da, ne permite să ne dezvoltăm nişte abilităţi tehnice, dar cheia este să o stăpânim noi pe ea, nu invers. Când ne conduce viaţa şi nu ne lasă timp de altceva, acela este momentul în care a devenit periculoasă.

       Iar dacă noi, ca educatori, ne punem uneori problema cum a influenţat tehnologia procesul de învăţare, mai bine am analiza în ce lume trăim. O lume pe repede înainte, a gratificării imediate, consumăm informaţia la fel ca şi mâncarea fast food. Repede, diversificată, de multe ori cantitate, nu calitate.

       V-aţi întrebat vreodată a cui e vina atunci când copiii petrec prea mult timp pe tabletă, telefon sau pe calculator? Atunci când noi avem puţin timp liber, tot online îl petrecem, din acelaşi motiv ca ei. Prin urmare, haideţi să le oferim modele de copiat. Să ne găsească citind o carte pentru a ne relaxa şi la un moment dat o să se întrebe ce e atât de distractiv în cartea aceea. 

      Puţini copii mai au răbdare să citească. Sau să se joace jocuri, să se uite la desene animate până la sfârşitul episodului. Aşadar in loc să ne supărăm pe ei că nu se concentrează asupra învăţatului la fel cum o făcea generaţia noastră, care învăţa cu un marker şi caietul de notiţe, mai degrabă am încerca să înţelegem cum învaţă ei. Haideţi să îi înţelegem şi să le explicăm măsura. Nu vrem nici copii analfabeţi din punct de vedere tehnologic, dar nu vrem nici tineri neadaptaţi din punct de vedere social, introvertiţi şi cărora le e frică să vorbească în public, pentru că de cele mai multe ori, se ascund în spatele calculatorului.
    Astfel, consider că trebuie să le oferim copiilor, pe lângă exemple de utilizare a gadgeturilor și realizarea de activități outdoor, care să le ofere ocazia de a explora și lumea înconjurătoare.

Surse: Articol
Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu