vineri, 6 mai 2016

AeL - Advanced eLearning

frontpage.jpg (564×399)



AeL – un instrument inovativ pentru educaţie

      AeL este o soluţie modernă de eLearning oferind facilităţi de gestionare şi prezentare de diverse tipuri de conţinut educaţional, precum materiale interactive tip multimedia, ghiduri interactive, exerciţii, simulări şi teste.
       Soluţia de eLearning AeL are la bază principii şi standarde educaţionale moderne, fiind conceput ca un instrument complementar metodelor clasice de predare/învăţare. AeL oferă suport pentru pentru toţi participanţii la procesul educaţional (elevi, profesori, directori de şcoli, personal administrativ, părinţi, societatea civilă). AeL poate fi folosit cu succes în procesul de predare şi învăţare, pentru testare şi evaluare, pentru administrarea conţinutului educaţional şi monitorizarea rezultatelor procesului de instruire şi evaluare.

        La ora actuală, soluţia de eLearning AeL este implementată în peste 15.000 de şcoli din Europa, Orientul Apropiat, Africa şi CSI. Biblioteca AeL eContent conţine 3.700 de lecţii interactive, ce acoperă peste 20 de materii şi include peste 16.000 de momente individuale de învăţare.

       AeL este optimizat pentru:

  • Învăţare sincronă - profesorul controlează în întregime procesul educaţional, creând, adaptând şi monitorizând mediul de instruire;
  • Învăţare asincronă - studiu în ritmul personal al elevilor, proiecte de colaborare;
  • Testare şi evaluare - pentru a veni în întâmpinarea nevoilor instituţiilor de învăţământ de măsurare a impactului şi eficienţei procesului didactic.

        Beneficii AeL Educaţional:
  • FlexibilEconomic. Reduce costurile de instruire;
  • Practic. Reduce timpii neproductivi;
  • Creşte performanţa de învăţare;
  • Standardizează cantitatea de cunoştinţe;
  • Inovator: studiu de la distanţă, dar cu beneficiile instruirii bazate pe profesor.
    În concluzie, recomand cu încredere utilizarea lecțiilor din AeL, deoarece pot fi aplicate cu ușurință de către cadrele didactice, iar pentru elevi, învățarea cu ajutorul acestor lecții interactive, sunt foarte distractive.

Surse: Articol

Gadgeturile, amici sau duşmani?

caricatura-azi-la-scoala.jpg (595×582)


           Copiii din ziua de azi par a fi dependenţi de tehnologie şi de micile ei dispozitive. Nu s-ar despărţi nici la ore de smartphone, tabletă sau laptop. Unde este însă echilibrul între prea mult şi prea puţin timp petrecut pe calculator?

        Nu ne-am imagina lumea de astăzi fără tehnologie şi acces la internet, care da, ne permite să ne dezvoltăm nişte abilităţi tehnice, dar cheia este să o stăpânim noi pe ea, nu invers. Când ne conduce viaţa şi nu ne lasă timp de altceva, acela este momentul în care a devenit periculoasă.

       Iar dacă noi, ca educatori, ne punem uneori problema cum a influenţat tehnologia procesul de învăţare, mai bine am analiza în ce lume trăim. O lume pe repede înainte, a gratificării imediate, consumăm informaţia la fel ca şi mâncarea fast food. Repede, diversificată, de multe ori cantitate, nu calitate.

       V-aţi întrebat vreodată a cui e vina atunci când copiii petrec prea mult timp pe tabletă, telefon sau pe calculator? Atunci când noi avem puţin timp liber, tot online îl petrecem, din acelaşi motiv ca ei. Prin urmare, haideţi să le oferim modele de copiat. Să ne găsească citind o carte pentru a ne relaxa şi la un moment dat o să se întrebe ce e atât de distractiv în cartea aceea. 

      Puţini copii mai au răbdare să citească. Sau să se joace jocuri, să se uite la desene animate până la sfârşitul episodului. Aşadar in loc să ne supărăm pe ei că nu se concentrează asupra învăţatului la fel cum o făcea generaţia noastră, care învăţa cu un marker şi caietul de notiţe, mai degrabă am încerca să înţelegem cum învaţă ei. Haideţi să îi înţelegem şi să le explicăm măsura. Nu vrem nici copii analfabeţi din punct de vedere tehnologic, dar nu vrem nici tineri neadaptaţi din punct de vedere social, introvertiţi şi cărora le e frică să vorbească în public, pentru că de cele mai multe ori, se ascund în spatele calculatorului.
    Astfel, consider că trebuie să le oferim copiilor, pe lângă exemple de utilizare a gadgeturilor și realizarea de activități outdoor, care să le ofere ocazia de a explora și lumea înconjurătoare.

Surse: Articol
Imagine

marți, 3 mai 2016

Cel mai eficient sistem de educație





           Elevii stau la școală 14 ore pe zi, un examen durează nouă ore, rata analfabetismului este aproape 0, iar preţul unei case este dat de reputaţia şcolilor din zonă. Toate acestea se întâmplă în Coreea de Sud, ţara care de doi ani are cel mai eficient sistem educativ din lume. În acelaşi clasament, Japonia, Singapore şi Hong Kong sunt pe poziţiile următoare, iar Finlanda, ţara recunoscută pentru calitatea învăţământului este abia pe poziţia a cincea.

          Deşi liceul nu este obligatoriu, 98% dintre tineri sunt absolvenţi. În timpul examenelor, zborurile avioanelor sunt deviate către zona marilor universităţi. Sunt deschise non-stop nu cafenelele, barurile sau fasf-food-urile, ci... bibilotecile. Şi nimănui nu i se pare ciudat că şi după ora 12 noaptea sunt pline ochi de tineri care citesc...

       Din acest videoclip, înțelegem faptul că respectul și  responsabilitatea sunt calitati care ii caracterizeaza pe acești elevi. Consider că avem multe de învățat de la acest sistem și de la ceea ce el cere și oferă celor care fac parte din el.


Surse: Videoclip


        

joi, 28 aprilie 2016

Kids Activities Blog - Blog cu activitati practice pentru copii


         











                   Kids Activities Blog este un blog foarte util, atat profesorilor, cat si parintilor, deoarece acestia pot realiza diverse activitati practice impreuna cu elevii, sau copiii lor urmarind imaginile pentru fiecare lucrare. Blogul contine mai multe pagini, cum sunt Kids, Learn, Celebrate.
         Spre exemplu, in sectiunea Kids descoperim ca activitatile propuse sunt in functie de varsta copilului, ceea ce reprezinta un avantaj pentru ca materialele sunt organizate, iar cei care acceseaza blogul pot cauta doar ceea ce il intereseaza, conform varstei copilului.
          Astfel, consider ca acest blog are multe materiale utile si recomand folosirea acestuia.

Surse:  Kids Activities Blog
Imagine 1 , Imagine 2 , Imagine 3

luni, 25 aprilie 2016

Cât de utilă este tabla interactivă în educație?

ppl_wht_wprd_body_sb885ix_teacherFourStudentsCookie.jpg (411×421)




- Vizualizarea imaginilor importate de pe internet, materiale infomative Power Point;
- Accesarea unor sit-uri de pe internet;
- Evaluarea cunoştinţelor prin aplicarea unor teste cu caracter interactiv;
- Realizarea unor schiţe care pot fi salvate în calculator;
- Importul Clipart-urilor din galerie;
- Scrierea cu diferite creioane de grosimi şi culori diferite;
- Înserarea unor texte cu scriere de diferite culori;
- Scrierea pe pagini liniate pentru limba română, clasa I;
- Liniatura cu pătrăţele sau diferite pagini personalizate existente în galerie;
... printr-un cuvânt: Tablă Interactivă Smart Board.

          Folosind acest dispozitiv interactiv suprafața tablei devine o unitate imensă de control și detectare, iar calculatorul poate fi controlat folosind tabla așa cum se folosește un mouse pentru a controla un calculator. Un avantaj important al tablei digitale este faptul că copiii pot învăța într-un mod amuzant, ceea ce le îmbunătățește rezultatele.
       „Copiii sunt mult mai atenți și pot înțelege mai bine ce le explici. În plus, există softuri educaționale prin care elevii sunt învățați cum să scrie. Pe ecran este scrisă o literă, spre exemplu, atunci când copiii învață alfabetul. Prin repetare, ei știu cum trebuie să o scrie. Ajutorul învățătorului există, bineînțeles, dar copiii învață mult mai repede și mai ușor“, ne explică Trainerul INGENIUM.

             Știați că?
       Sunt foarte multe lucruri de învățat. Potrivit ziarului New York Times, în fiecare an apar 20.000 de cuvinte noi în engleză, în principal datorită dezvoltării științei și tehnologiei. Este preferabil să înveți cuvinte noi la o vârstă fragedă , deoarece elevii pot asimila 3.000 de cuvinte noi pe an, ceea ce înseamnă 8 cuvinte noi pe zi.



         În concluzie, putem afirma că tehnologia modernă poate ajuta foarte mult procesul educațional, însă totul trebuie să se întâmple în prezența cadrului didactic pentru a se desăvârși actul educațional.

Surse: Articol

joi, 14 aprilie 2016

Mic atelier de creatie - Blog cu materiale pentru educatie timpurie


                    Mic atelier de creatie este un blog care contine multe materiale pentru educatia timpurie, in special din sistemul de invatamant Montessori. Acest blog contine o pagina numita Printables unde gasim diverse planse, fise de lucru si alte materiale foarte utile. O alta pagina este Montessori - Citire. Aici gasim diferite jocuri specific montessoriene, dar contine si multe alte pagini si postari utile.

Surse: http://www.micatelierdecreatie.ro/
Imagine



marți, 29 martie 2016

Instruirea asistata de calculator - Avantaje




    Faţă de alte metode de predare, IAC este avantajoasă din mai multe puncte de vedere şi constituie un mijloc eficient de familiarizare a utilizatorului de orice vârsta cu un instrument necesar în activitatea profesională, socială, culturală din timpurile moderne. Iată câteva avantaje:

1) Uşurinţa în folosire şi obişnuinţa.

 Pentru a putea învăţa şi pentru a folosi aplicaţiile didactice pe calculator, elevul trebuie doar să ştie câteva lucruri de bază precum folosirea mouse-ului şi a tastaturii sau navigarea prin link-uri, unele programe necesitând în plus cunoaşterea unei limbi străine precum limba engleza.

2) Permite organizarea şi sistematizarea rapidă a ideilor şi dezvoltă intuiţia.

 Bineînţeles, acest lucru depinde de conţinutul disciplinar şi de cât de bun este programul folosit. Învăţarea unui limbaj de programare este de tip relaţională (noţiuni care depind de altele şi aşa mai departe), deci în acest caz documentaţia folosită permite fixarea regulilor de sintaxă şi a celor specifice limbajului într-un timp mai scurt. Acest lucru se întâmplă şi în cazul învăţării prin metode de comunicare orală, însa avantajul îl constituie descoperirea soluţiei de către elev, într-un timp mai scurt.

3) Menţin atenţia prin interactivitatea şi atractivitatea conţinutului multimedia şi oferă un mod vizual de reprezentare a problemelor şi a soluţiilor acestora.

 În cadrul disciplinei informatică, folosirea unei reprezentări vizuale a unui algoritm (ex.: problema comis-voiajorului) este des folosită.

        Putem fi siguri că tehnologia nu va da înapoi şi nici metodele de predare, şi, deşi nu ştim exact ce va fi în viitor, cererea de programe de tip eLearning şi de soft educaţional va creşte.


Sursa: http://www.elearning.ro/cat-de-necesar-este-computerul-in-scoala-de-astazi


http://ziarullumina.ro/img/resize/ziarullumina.ro/images/2014-02/copil-calculator_w1000_h667_q100.gif




marți, 15 martie 2016

Documentarea în mediul on-line




       Dacă în urmă cu 10 ani un calculator era utilizat de mai multe persoane pentru a accesa internetul, în prezent asistăm la fenomenul invers: o persoană utilizează mai multe dispozitive pentru a accesa internetul.

       În 2005, 42% dintre utilizatorii de internet din mediul urban accesau internetul de acasă, în timp ce 26% — de la un internet cafe. În prezent, 89% utilizează internetul de acasă și doar 8% de la internet cafe. Evoluția aceasta poate fi explicată și prin dublarea numărului posesorilor de calculator în ultimii 10 ani, acesta ajungând la 70% în mediul urban în 2015, dar și prin evoluția spectaculoasă a posesiei de laptopuri, de la 1% din populație în 2005 la aproximativ 35% în prezent în mediul urban.
      Potrivit studiului BRAT, în prezent, 40% dintre posesorii de telefon mobil din mediul urban dețin un smartphone, numărul acestora fiind de patru ori mai mare prin comparație cu 2011. Și în cazul altor dispozitive care permit accesul facil la internet creșterea este similară: în 2011 doar 2% din populația orașelor deținea o tabletă, în prezent numărul acestora depășește 14%, în timp ce achiziționarea Smart Tv-urilor atinge deja 12% din populația urbană.
       În București, aproximativ 33% folosesc cel puțin 3 tipuri diferite de dispozitive pentru accesarea internetului. În mediul rural, 21% dintre utilizatorii de Internet folosesc minimum 3 dispozitive diferite de acces, media fiind de 1,7 tipuri de device-uri folosite de către un singur utilizator, comparabilă cu media din mediul urban, care este 1,8 per persoană. Doar Bucureștiul și orașele foarte mari depășesc ruralul din acest punct de vedere.
       În continuare, achiziționarea și utilizarea dispozitivelor moderne care au ca scop utilizarea internetului, sunt și vor fi subiecte deosebit de importante pentru tânăra generație care este pasionată de tehnologia modernă.


Sursa:
http://www.agerpres.ro/sci-tech/2015/12/15/brat-mediul-online-din-romania-anul-acesta-80-de-milioane-de-clienti-unici-si-7-milioane-de-vizitatori-lunar-10-48-45


http://www.observatorulph.ro/images/stories/2015/11-noiembrie/20/sri-online.jpg

miercuri, 2 martie 2016

Despre mine





Bună
Numele meu este Vlad Ioana. 


          Eu :

  •  sunt studenta in anul II la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti.
  •  sunt o persoana calma, echilibrata, serioasa si punctuala.
  •  sunt zodia gemeni.
  •  sunt pasionata de dans, pictura, citit, muzica si calatorii. 
  •  sunt o persoana careia ii place sa realizeze activitati cu copiii si sa interactioneze cu ei ori de cate ori are ocazia.
      

   In ceea ce priveste laboratorul de IAC asteptarile mele sunt:
  • sa imi imbunatatesc cunostintele referitoare la utilizarea tehnologiei moderne;
  • sa invat lucruri utile;
  • sa pot aplica informatiile asimilate in cadrul laboratorului;
  • sa pot utiliza ceea ce invat in cadrul laboratorului in viitoarea mea activitate didactica;
  • sa existe activitati care sa ne stimuleze creativitatea.
Slogan: 
" Singurul mod de a realiza lucruri minunate e sa iubesti ceea ce faci." (Steve Jobs)